Friday, December 31, 2010

semoga sihat.

dengan nama Allah aku mulai :)

by Meppol on Deviantart
dah dua hari aku tak pergi kuliah.
agaknya knape eh? HAHA ponteng? oh yes!
semestinya......TIDAK! hahaha :)
dah dua hari aku asyik terbaring jea, dalam selimut yg kalerful yg busuk hahahaha :p
actually aku disahkan menghidap pyrexia, yakni demam. isk.
takdelah teruk sangat, at 1st tu rase cam tak sedap badan jea, then takde selera nak makan [bukan diet!HAHA], pastu berak buang air besar yang sangat kerap (diarrhea), lepas tu muntah-abis keluar makanan yang aku beli petang tu, melayang $$ aku! isk.
dahla broadband aku neh suck! aku recharge gune prepaid, tapi asyik takleh jea, bengang aku! HAHAHA
ughh, meh nak cite tp bukan nak jadi pengotor or such, tapi nak memeriahkan entry kali ni! hahaha
hari kedua aku tak pegi kuliah tuu memang banyak kali ah aku melabur, tp bukan sebarang melabur. HAHAHA
ini dah kes berat ni, dalam setiap 60 minit, WAJIB masuk toilet. benda ni berlarutan dalam mase 5 jam seterusnya
.
 
credit to Wikipedia

ahh kalo korang nak tahu, taknak tahu pun peduli hapeeee aku, nak cakap gak! HAHAHA aku punye yang TYPE 7 oke! kalo ade type 8 tu macam nakk jea aku pilih yang type 8 tuu..hahaha.

"ya Allah, baru kutahu...indahnya nikmat sihat itu.." bisik hatimu-ku.:p

Sabda Rasulullah bermaksud: “Ada dua nikmat yang kebanyakan manusia tertipu kerananya iaitu kesihatan dan masa lapang.” (Hadis riwayat Al-Bukhari)

 ketika diuji begini baru terasa diri ini kerdil. Allah hanya uji dengan sedikit demam dan diarrhea jea, dah lembikkk...apeda! kalo macam ni macamane lahhh nk pegi berperang dengan musuhmusuh Islam hah? bangun la Aqwa weyy, bangun! HAHAHA semangat gitu! insyaAllah.

tadi aku dah boring gilaa takde internet, nak pegi kat Etisalat Center ah, nk settle aku punya broadband. dengan kegagahan yang aku ada [semuanya adalah amanah Allah], aku memulakan journey aku dengan hanya berbekalkan kuih dan nasi lemak semangat. HAHA hurm, pegipegi jea, tersempak ngan member aku dua orang.

"eh, datang dari mane ni?" bunyi suara yang tidak merdu.haha

"dari Etisalat Center nu haa, bayar broadband ni. tp takleh laa, kena bawak pasport, name datuk n bla bla bla~" jelasnya.

"iye ke? adoiii..um takpe ahh nak pegy try jap" balasku.

*"adehh, kalo die mintak pasport memang masakkk ah, dahla aku xbawak pasport. mintakmintak laa die tak mintak, aku ni dah laa demam...tak larat dah ni, macam nak terkensot jea patella aku ni..hahaha" dengus hatiku.

lepas jea amik satu kertas kecikk yang tertulis nombor 228, aku duduk menunggu atas kerusi yang empuk kat situ. penuh kesabaran aku menunggu. ye la, aku ni kan macho, kena lah banyak sabar.HAHAHA apeda! xD

"number 228, counter 8..." bunyi suara operator ke hapee ntah. kakiku melangkah. laju...dan BERGAYA. hahaha then lepas cakap kat abang yang jage kaunter tu, die pun cakap

"sir, you are using postpaid, not prepaid"

ahhh bengang aku! tp still kena kontrol macho beb! HAHA

"so can i change the plan? from postpaid to the prepaid plan?" tanya seorang lelaki macho. dia adalah AKU. haha

"bla3..u can change to the prepaid plan after 2 times paying on the postpaid plan"jelasnya

"its okay then" balas lelaki macho tadi.ehehe ;p

lepas jea bayar bil tu, aku blahhhhh. Alhamdulillah, tadi die ade gak mintak passport tp aku cakap tak bawak. nasib baik la boleh jea bayar bil tu, tak payah susahsusah kena balik ambik passport.huhu then aku masuk Spinneys jap, nak cari makanan ringan. lepas tu...balik! yay! rindu housemates lahh! hahaha <-bongok! ;p

sampai sini saje ye, nak tido! :] japgy nak study plak, exam tak sampai dua minggu lagi! :) insyaAllah najah. maassalamah, ya sodiqi! barakallahu fikum.
 

Monday, December 27, 2010

warna-warni?

in the  name of Allah i begin :)

by lady-buu on Deviantart


"brrr...brrrr...."

"brrr...brrrr...."vibrate telefonku.

"adehh, sape lak yg call pagipagi bute nih?"soal hatiku dengan riangria.

lantas aku amik telefon bimbit tuh dan segera menekan punat hijau.

"assalamualaikum, haloo, qua. watpe tu? tak bangun tdo lagi ke? dah solat subuh?" soal suara tersebut

"erghh (menggeliat jap,hahaha).. wsalam, um halo, tak solat lagi nihh..pukul brape dah?" tanyaku smbil memaksa mataku untuk terbukak dan terus meneliti jarum jan tangan aku.

duhh! da pukul xxx dah, agak lewat tp subuh masih tak terlepas lagi. segera aku dirikan solat subuh.

adeh, hari ni perjalanan hidup sungguh berwarna warni dan mengantuk. -____-

mulamula tu agak bersemangat la nak gi kuliah. 1st tu lecturer histology, aku 5 minit lewat ke makmal histology, alhamdulillah takde pape. perlahan aku ambik kerusi dan duduk dengan bergayanya. HAHAHA about 10 minutes later, segerombolan (hahaha macam penjahat la pulak) membermember kuliah aku sampai.. ape lagi, lecturer pun bengangg ah! 

"why all of you come late?"

"it is too late"

"if next week you come late more than 5 minutes to my class, i wont let you come into my lecture."

"it is just.......USELESS!" puji beliau (hahaha)

mak aih, bengang gila lecturer. nasib baik aku lewat 5 minit jea. tak termasuk la dalam golongan yang die sebut tadi. semua orang diam. membisu seribu bahasa. HUHU aku pun diam jea, tunduk ke bawah meja...sebab.....nak ambik pen aku, jatuh! HAHAHA ko igt ape? :p

lepas tu beliau dengan bergayanya mengajar kat depan..

"perimysium contains bundle of muscle fibers. the word 'peri' means, cover, or circular, or surround..bla..bla...bla" ujarnya xD

at first tu aku agak bersemangat lagi...

5 minit....


10 minit.....


14 minit.....


18 minit 39 saat....


"adeh!" bunyi suara kecilku.

aku tersengguk dek mengantuk gila, sampai pen hitam jenama pilot rexgrip 0.7 tu tercucuk dahi aku. hahaha

"aisey, pesal ngantuk ni? padahal semalam aku tak stay up pun.." soalku.

aku pun teruskan gaya tidur yang tersengguk-sengguk tu sampai lah habis waktu lecture.hahaha

aiyo. ape nak jadi nih... ;DD

*****

lepas tu lecture physiology, cardiovascular system. haa, lecturer ni memang cambest gilaa. dia ikut je ape korang nak buat. tido ke, nak blaja ke, nak main bergurau ke. tak pernah pun die nak tegur. HAHAHA tp aku tak buat la, aku kalau boring sangat pun aku just melukis atas kertas je. tak pun.....TIDO. hahahaha.

tapi kalau bab tido tu amat jarang la aku buat, takde gamak weii..aku kan budak baek. WAKAKAKA (taley blahh~) :p

lepas habis jea lecturer tuh, aku balik rumah. tapi bukan rumah aku, rumah kawan aku. AHAHA hari ni aku nak buat amal kebajikan sket, disebabkan semuaaaaa skali housemates diorang (3 orang je padahal, hahaha) puase sunat hari Isnin. tapi aku tak. :p so, niat hati suci murni aku, aku nak masak untuk diorang ahh :) teka, menu ape? nasik putih+telur mate kerbau? no, no, no! never! HAHAHA its secret. kwang3 xD

okeh, now aku tengah tunggu nak masak laa ni. nak solat asar jap then nak masuk dapur. hehehe :) korang ape lagi, jom ah blaja masak! HAHAHA xD joke!

oke lah, sampai disini sahaja duhai readersku sayang. HAHA, chiao~ ^^V

Saturday, December 25, 2010

heartless, pls no.

in the name of Allah, i begin :)

p/s: this is the new look of my blog, very simple.HAHA

purple and black ;D

"what's going on with me lately? am i going to be crazy?"
this is the question, continuously keep on playing in my mind.
i dont really feel anything in myself, my soul is empty.zero.
i can change my mood in a click of time! arhh why ea?
hopely inshaAllah there is nothing happen, just maybe because of myself, didnt have enough sleep and some problems hit me at a same time.

Now i want to be more positive and mature in thinking, thats my aim for now! HAHAHA ;P
just soon, i'll facing Midsem examination of medical test starting on January 15, 2010. i hope i'm really2 ready to it,  by burning the midnight oil. to all my collagues, goodluck to all of you and i hope you all will be for the war.
*duhhh, again heartless*
ok guys, now its azan asar. let me do my responsibility as a muslim.
take care. :) chiao~

Thursday, December 23, 2010

quezera :]

dengan nama Allah, aku mulai.:)

"quezera"


"quezera" [kyoo-zay-ra]
a name of a photography team. neither a brand name nor Hollywood actress's name.HAHAHA xD
this is the official logo of Quezera Photography, but maybe i'll put some touch up sooner or later.
established on 22.12.2010, officially established but not officially TOO active, because of hectic life nowadays as we are going to face Mid-sem examination as students, lebih tepat lagi as medical students, starting from 15th of January. LOL ;p
we will build a new website for it, official website, also sooner or later.inshaAllah.
please follow us up on facebook, leave your critics and comments, as we just begin to walk in this new hobby. [oh really?] hahaha
with no experience in photography-ing, we just press-in the button and snap, snap! hoho
please support us. <-taley blah! ;p and YES!, pls support us.
besides, we just freelancer photographies.
HAHAHA i really2 do not have any idea  on how to dilate upon this post.
menyampahnye!HAHA xD
any of our artworks are copyrighted, oke?!;p
thanks. hehe

Thursday, December 16, 2010

even if i die.

in nome di Allah, io comincio. :]

mood hari ni sangat bervariasi.HAHA
macam2 ada, macam astro gituu.
=.=" tapi, mood hari ni banyak menjurus ke arah -> Y^Y @ T_T
entahlahhhh~ enjoy this song, this is my current mood of song.


Even if I die, I can't send you; by 2AM.

[Jinwoon] 
Eoryeodo apheun geon ttokgatha sesangeul jal moreundago apheungeol moreujin anha
[Seul Ong] 
Gwaenchanha jil georago wae geojitmareulhae ireohge apheun gaseumi eotteohke swipge natgesseo
neo eopshi eotteohke salgesseo~ geuraeseo nan
[Kwon + Changmin] 
Jugeodo mot bonae naega eotteohke neol bonae garyeogeo deun tteonaryeogeodeun naegaseum gochyeonae
apheuji anhge na saragal su rado ittge an dwindamyeon eochaphi motsalgeo
jugeodo mot bonae
[Jiwoon] 
Amuri niga nal milchyeodo ddeutkkaji butjabeul geoya eodido gaji mothage
[Seul Ong] 
Jeongmal gal georamyeon geojitmareul hae naeil dasi mannajago useumyeonseo bojago
heojijan mareun nongdamirago animyeon nan
[Kwon + Changmin] 
Jugeodo mot bonae naega eotteohke neol bonae garyeogeo deun tteonaryeogeodeun naegaseum gochyeonae
apheuji anhge na saragal su rado ittge an dwindamyeon eochaphi motsalgeo
jugeodo mot bonae
[Jinwoon] 
Geumanheun shiganeul hamkke gyeokkeottneunde
[Changmin] 
Ijewa eotteohke heunja salran geoya geureohgen mothae nan mothae
[Kwon + Changmin] 
Jugeodo mot bonae naega eotteohke neol bonae garyeogeo deun tteonaryeogeodeun naegaseum gochyeonae
apheuji anhge na saragal su rado ittge an dwindamyeon eochaphi motsalgeo
jugeodo mot bonae

***

English Translations

[Jinwoon] 
Even though I’m young
Pain is still the same just because we have little pain it doesn’t mean we do not know.
[Seul Ong] 
Why would it be okay to lie so easy to hurt my heart I’d rather
be living without you, so I’m
[Kwon + Changmin] 
Why did you lie and say everything was gonna be ok, how can such a pain be healed quickly
How can I live without you, thats why I
I can’t let you go till I die, if you go, if you leave, fix my heart
Let me live without any pain, if not since I can’t live
I can’t let you go till I die
[Jinwoon] 
However much you try to push me away I won’t let you go away
[Seul Ong] 
If you are really going, lie
Say that you will meet me again tomorrow and smile
Tell me that breaking up is a joke if not then
[Kwon + Changmin] 
Why did you lie and say everything was gonna be ok, how can such a pain be healed quickly
How can I live without you, thats why I
I can’t let you go till I die, if you go, if you leave, fix my heart
Let me live without any pain, if not since I can’t live
I can’t let you go till I die
[Jinwoon] 
We spent so much time together
[Changmin] 
How can you tell me to be alone now, I can’t do it, I won’t let you

[Kwon + Changmin]
 I can’t let you go till I die, if you go, if you leave fix my heart
Let me live without any pain, if not since i can’t live
I can’t let you go till I die.

ummm....
p/s: "오랜 시간 기다려온 날 돌아봐줘
oraen sigan gidaryeo on nal dorabwajwo
please look at me, I’ve been waiting all this time"

Wednesday, December 15, 2010

sisa

 dengan nama Allah aku mulai :)

by Shinichi on Deviantart

"....hahaha qua semangat neh! i'll defeat u!hoho"

"wowoo! we'll see sape lg hebat :P"
ni part sms aku dgn si dia. dengan saki-baki sisa semangat yang ada, aku cuba bangun lagi, tapi tidak segagah dulu. ye la, nk gagah mcmne lagi kan? asyik down jea. HAHAHA

mase texting tu, aku duk kat restoran, lunch dengan housemates & 'geng' kuliah aku. dah lama x makan same2. yela, aku nk save budget, duit blanja aku bulanan aku cukup2 untuk sewa rumah, untuk buku-buku kuliah lagi, tmbang bas pergi balik, kalo masukkan daily meal, mmg xcukup. so kena pndai2 jimat lah. berdikari. sambil menyuapkan nasi putih berlaukkan ayam goreng ke mulut, fikiran aku melayang-layang...

terbang tinggi...

dah nak sampai kat bulan dah....

sikit lagiiiiii...
dah akhirnya..

"ni air batu kosong sape ni?" tanye waiter kt restoran tu.

"nii, air batu kosong dia nii!" balas aku smbil menghalakan jari telunjukku ke arah member kat depan aku sambil ketawa.

"aish, asal aku plak yg kena??! xnak ngaku plakk dia!"herdik hudzaifah sambil tersengih.

"hahahahaha.."

adeh! spoil betol abg waiter tu, xsempat sampai kat bulan lagi aku berangan-angan. sikit jea lagi nk smpai! eii! HAHAHA. actually aku tgh kumpul semangat nk study, nk survive. nak cari balik kat mane letaknye kekuatan aku tuu. takkan la nk biar semangat slalu jea takde, nanti diri jugak merana. aih, problem2....

even mase aku tgh taip2 entry ni pun, semangat aku masih lagi...
terumbang-ambing

fikiran aku...
kacau-bilau

perasaan aku...
bercampur-baur

tp sampai bila kan? be positive?
ye, aku still dalam proses tuu.

by Scarlette death on Deviantart

"semangat la sket, kalu down sokmo gini. bazir mase je qua nak study. semangat sket, oke?"ayat ni selalu je keluar dari mulut dia.

"fake it till you make it" Supernatural Season 6. kebetulan plak aku layan cite ni ptg kelmarin. :)
"i know u can. fake it till u make it" ayat yg dia selalu sebut ni ade lam cite Supernatural Season 6 la plak! aik, TV Series mat salleh ciplak u punye trademark ke?HAHAHAHA :)

anyway, zue, thanks lots for injecting me with those spiritual strength!

malam yang dingin, sunyi,
tanpa suara, semuanya sepi,
tikar sejadah menjadi saksi,
air mata bertaburan penuh erti,
duhai 'manusia' jangan kau dengki,
urusan kami jangan kau campuri,
minda kami kamu tidak dapat telusi,
nafsu duniawi bukanlh yg dihajati,
tolong jangan kusutkan lagi,
merana hati, merana diri,
pergi kamu!
jauh pergi, jauh menghilangkan diri.
tinggalkan aku bersama seni,

Saturday, December 11, 2010

nk balek m'sia.

in the name of Allah, i begin.

as i stated at the title above. i think u kno how i feel, even it is not the exact feeling.
sorry, no explanation at all. serious. im going back and i need a serious family-talk.


by jxdx on Deviantart

Sunday, December 5, 2010

perlahan dan asing.

dengan nama Allah aku mulai.

pagi tadi aku bgun pukul 9 (lepas subuh td aku tido balekk), perlahan aku berjalan, ambil tuala dan terus masuk toilet. kepala aku ligat berfikir dan terus berfikir tentang nightmare smlm. takut gila. mintak jauh laa bnda tu drpd berlaku menimpa aku dan family. uhh. lepas mandi, aku bersiap ah nk pakai baju sume. aku xtaw knape slow sgt movement aku hari nih smpaikn 2 org housemate aku da siap mndi tp aku belum pakai baju lagi. belek baju tu, belek baju ni. aduihh..then aku yg first turun bwh, tggu smua housemate aku siap-siap lagi. then mase jalan kaki otw pegi tggu bas, firstly aku yg lead, then knape ntah tibe2 aku duk kat blakang skali plak. adakah aku yg lmbat atau diorang yg laju? duhh..langkahku lemah, xbermaya. kuliah mcm biase, buat2 faham ape yg prof ajar.HAHA. then balik rumah ntah taktau knape tibe2 rase sebak jea. jalan kaki sorang2, tgk pak arab sume, terase diri aku ni asing gile, pdahal selame ni xde la timbul perasaan ni plak. aku rase mcm satu perasaan yg xsedap hati jer..um, lantak lah! ;DD *the rest is history*

alahai ni nk makan ke nk pose?ehee

sory sebb gmbar xbrape sharp :(

there's error in editing. find it! HAHA

k.long aka k.yuyu ;P

zueaen dgn sape?HAHA

zueaen&k.long

saje mengade nk buat combination. xlawa pun.HAHA
mlm ni. aku taktahu knape ngan mood aku. nk edit gmba kawen k.long. btw sorry k.long sebb lmbt edit gmbar2 ni sume! xcukup mase, tp mlm ni qua luangkan mase sket nk edit gmbar2 ni sume. simple. xde idea sgt sebb kehilangan mood. :) to mama, papa, k.long, zueaen, mazli, n all of ur [our :p] family, thanks for the treat on that marvellous day. it was superb great. i got lots of experiences being with unexpected situation n people. :] semoga kekal hingga ke anak cucu n bahagia setiap masa ye wahai kaklonggggg!:))

Wednesday, December 1, 2010

aiyo.dilemma again. :)

in the name of Allah, i begin.

my Nikon kit lens 18-55mm (:
aiyo.
what's going on with me lately?
everyday i'll take about 3 paracetamols of 650mg with a small amount of Sodium and 500mg.
is there something or anything wrong with my antibody?
ugh. or maybe my body still cant adapt to the current weather here.
but its not too cold here lahh. why ah? confuse tol.
or maybe this is the sign that im going to...
SLEEP LOTS! hahahaha :P
aiyo. aiyo.
almost forgot to tell ya, i have bought a new Nikkor Lens.
worth RM380, it was Nikkor AF 50mm f/1.8. this is my 1st additional lens after Nikkor DX 18-55mm f/3.5-5.6 [kit lens].
tadaa! 50mm f1.8D

i asked my brother Wanzr to buy it in coz my current location at that time was in Cairo, Egypt. I returned to Msia from 15-25 Nov before Egypt for once again.HAHAHA thanks lots to my fiancee coz giving me her share on the lens! HAHAHA. :p
now, im looking forward to buy 3rd party lens. still confuse, which one i wanna buy. if not about MONEY problems, i would buy all lenses. no 3rd party also.HAHAHA but as a fussy and kedekut person, i have to spend my money on 3rd party lens, Nikon's mount. but if u are among generous ppl, u can donate some money to me! HAHAHA or give me ideas and notions on how i can make money. in the other words, business as a part-time job instead of  being a doctor in training. HAHA plz give me the ideas ocay?:) with no hesitation, you can also give these lenses as my birthday present soon, ocay?HAHAHAHA here are the list of the lens that i want.3rd party lenses.

i) Tamron SP90 Di f/2.8 Macro
ii) Tamron SP AF17-50mm F/2.8
iii) Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro @ 18-250mm f/3.5-6.3 AF


FYI, im really into photography. slow and step-by-step. :) followed by my fiancee of course! she give me lots of positive response. thanks! im photography-ing as a HOBBY. hehee. trimas!trimas! ouhhh im in dilemma.aiyo!aiyo!aiyo!;P

non essere pazzo, tesoro! c(:


in nome di Allah, io comincio


siete sensibili e io sono testardo. ;P sempre il backup di ogni altro. Consente basta ricominciare il mio caro!HAHA


enjoy and laugh!^^ :]

 "The Script-Before The Worst"

It's been a while since the two of us talked
About a week since the day you walked
Knowing things would never be the same
With your empty heart and mine full of pain
So explain to me, how it came to this
Take it back to the night we kissed
It was Dublin city on a Friday night
With vodkas and coke, I was getting insomniac

We were sitting with our backs against the world
Saying things that we thought but never heard
Who would have thought it would end up like this?
Where everything we talked about is gone
And the only chance we have of moving on

Was trying to take it back before it all went wrong

Before the worst, before we met
Before our hearts decide
It's time to love again
Before too late, before too long
Lets try to take it back
Before it all went wrong

There was a time, that we'd stay up all night
Best friends talking 'til the daylight
Took the joys alongside the pain
With not much to lose but so much to gain
Are hearing me? Cause I don't wanna miss,
That you would drift on memory bliss
It was Grafton Street on a rainy night
I was down on one knee and you where mine for life

We we're thinking we would never be apart
With your name tattooed across my heart
Who would have thought it would end up like this?
Where everything we talked about is gone
And the only chance we have of moving on

Was trying to take it back before it all went wrong

Before the worst, before we met
Before our hearts decide
It's time to love again
Before too late, before too long
Lets try to take it back
Before it all went wrong

If the clouds don't clear
Then we'll rise above it, we'll rise above it
Heavens gate is so near
Come walk with me through
Just like we used to, just like we used to

Lets take it back
Before it all went wrong

Before the worst, before we met
Before our hearts decide
It's time to love again
Before too late, before too long
Lets try to take it back
Before it all went wrong 

jalan jalan.

by aqwadiniy on Deviantart
in the name of Allah i begin.


ahh! hari ni sungguh meletihkan. the day full of walks. i still do not know whether im still energetic for the next day to go to the lecture hall or not. serious. HAHA
after the anatomy lecture finished, i went to rob'ah by a walk. it took bout 25minutes of non-stop walking just to fix my collagues lappy. *kononnye laa* hahaha
after finishing all my works there, [thanks zueaen, i made it two times!:P] i walk to the bus stop and againnnn i got a call said;
"hey qua, duk katne tuhh?"
"duk kat bus stop, knapee?"
"ohh, ni qua tertinggal buku Biochem..."
"xpelahh, tggu jap qua gi naik amik."

hahaha.lepas amek buku tu aku trus naik bas n balik rumahhh. sampai je aku kt rumah, aku tgk housmate aku tgh bersiap2 dgn gaya perasan kacak masing2. 
"eh, diorang ni mcm nk keluar je", bisik hati kecilku. HAHAHA
oh rupenye nk smbut besday kwn akuu! die nk blanje beb!
aku pun ape lagiii, on trus kalo bab org nk blanje ni! muahahaha suka!suka! :D
then jalan [jalan lagiii] dlm 6-7minit pegy tggu bas. hahaha lepas smpai kat Pizza Master, dgn bestnye member aku order 6 pizza LARGE untuk 12 org. whoa! perut mcm sial.hahahahaha
tp aku tak, aku mkn 1 slice jea. sebab...
aku dah mkn 1/2 ekor ayam bakar lepas maghrib tuuu! HAHAHA

lepas mkn tu, ade la pulak member cute aku sorg due neh nk pegi HSBC dekat ngan Genena Mall, aku on jea. JALAN lagiiii..hahahaha lepas tu aku igtkn nk balik rumah dengan bas.
tp aku ikut member2 aku jea. tp..apakan daya, dyeorang nk balek jln kaki!! adoyaiiii..siot tol ahh, tcabut boley kaki aku nehh..hahaha jln kaki nk balik rumah tu ade la dlm 40minit [kot]. naseb baekk jalan ramai2, kalo jalan sorg2, sure rase mcm jalan kaki merentas benua taw takk! HAHAHA
sampai jea kat rumah, trus cari katil n kebaboo! relaks trus sambil maen2 mood dgn budak name zueaen! ;D muahahaha! taley blahh.

*tp alhamdulillah, hari ni aku bahagia bersama org sekeliling aku.

Saturday, November 6, 2010

iman dan hati.

dengan nama Allah aku mulai.

by pink-promise on Deviantart

aku malu.
aku tersipu.

wahai Tuhan,
jagalah aku, kuatkan aku.
jangan biarkan aku, kurangkan imannya.
tabahkanlah aku untuk mendidiknya.
untuk hari hari, yang seterusnya.

banyak lagi,
gusar di hati,
panjatkan kepada Ilahi,
kerana apa yang pasti,
Tuhan pasti menanti,
doa dari hambanya yang mati.

ayuh hati,
bangkit lagi!
ayuh semangat,
kembali kuat!


**“ mujahid adalah yang berjihad melawan nafsunya dijalan Allah.” 
(diriwayatkan Tirmidzi dari Fudhalah bin ‘Ubaid)

memories are memories.

in the name of Allah, i begin.

by zombieecho on Deviantart

our old memories,
they cannot be repeated,
as our age is continuously increasing,
from age to age,
become older,
soon very close to death,
to meet The Creator.

take a deep breath,
open your mind,
broaden your thinking,
are we ready?
to start The Sprint,
to gain Allah's love.

far,
far away from the old memories,
there were too much events,
with foes at alma mater,
we were laughing and sharing,
were fighting and falling.

friends,
where, who and how are you now?
still the same or did you change somehow?
i'm missing you all that is what i know.

if and if only if,
the memories can be repeated,
i just wanna make it long, make it slow,
make it strong make it cool.

*i'm now missing my old friends. memories with them i always remember insyaAllah. may Allah always guards and shows them and I the TRUE light, to pass safely through the fake stage called, life.

Monday, October 18, 2010

medic= HARDCORE; life=TOUGH.

in nome di Allah, io comincio

by lockstock on Deviantart

aduh!
sudah berkali ku rebah, mulut mencium tanah.
badan luka berdarah, jangan kau punah.
aku ingin bangun lagi,
menggapai langit menggenggam bara api.

yeahh, medic is hardcore. i need to manage my time very well. if not, jatuh bedebukk lah! HAHA stakat ni biochemistry & anatomy lahh yg paling best! even aku baru je nk start hafal anatomy, tp aku rase besttt je. duhh, agak banyak lahh jugak! semoga Allah mempermudahkan segala urusan aku dan rakan seperjuangan yg lain. amiin! kalo yg histology tuu agak ocay lahh, i need to do some extra revision instead of trying to catch of wut he was babbling! HAHA serius explanation dia macamm...zupp! kilat doe! lajuuu! ;DD kalo yg physiology pun agak same dgn histology, tp physiology ni lagi lahh kurang faham, lecturer membuatkan aku & rakan2 seperjuangan yg lain terlopong macam org kebulur, ade gak yang tidoo! huahuahua xleh crita sgt, nnt jd kes mengumpat plakk!:) apepun, medic memang best!

* * *

by Luxxxxxx on Deviantart

life ni toughh lahh! dalam bulan ni je dah brape kilo tan masalah dtg. masalah mood nk study, mslh berat badan [HAHA], mslh rumah yg ntah pape, mslh dgn pak arab yg pffft!, mlsh mslh n mslh lahhh! HAHAHA hopefully aku dapat jea hadapi masalah ni dgn hati yg tenang, cheehhh!;P people or person who know nothing pleaseee..please stay away from US before AK-47's bullet go through your frontal bone.HAHAHA!btw, problems teach us to be more mature, depends on how we handle the problems. let the negative become positive. set ur mind, activate the positive-mode! tarik semua ion-ion positif tuhh!LOL hahaha. insyaAllah, semua bnda akn jd ocayy disamping berdoa HANYA kepada Allah.

kau tiduri saja malam ini
bersama dakapanku hingga pagi
pasti lain waktu aku muncul lagi
menemani malammu yang tidak akan pernah sepi


ehh! pesanan untuk diri sendiri n semua!; beringatlah, yang memberi kefahaman ilmu kepada kamu bukannya manusia, tetapi Allah. jangan pernah putus asa, kerana Allah pasti ada. ;]

Friday, October 8, 2010

grazie mille, mama!(:

 in nome di Allah, io comincio

Io amo la mia nuova famiglia
 i do not now how to thank you, mama.
the kindness and sincerity of you only Allah can reward it.
until now still, i do not now the way or how i can thank you.
you shocked my small heart, luckily i didnt faint. ehee~


enjoy!:] i love this song.

Sunday, September 26, 2010

stand and fall

in the name of Allah i begin.

by hamkatta on Deviantart
through joy or sad.
feeling good or bad.
when you cry or mad.
remember,
i'm always here.
holding your hand,
the help i send
is not just a hand.
i will fight the hurricane,
as long as i can.

p/s: zueaen, together we stand, together we fall.

Wednesday, September 22, 2010

pendek akal

dengan nama Allah aku mulai

by Babyzaiyne on Deviantart


fikiran bersawang masalah bersarang
dek manusia bodoh yang sentiasa rakus mengejar harta
mana suria mana pula purnama?
terangilah hatinya, bukakanlah lapangan untuknya

jangan biarkan kami layu
jangan ditinggalkan kami bisu
usah ditinggalkan kami beku
tunaikanlah dulu tanggungjawabmu.

hey si pendek, bodoh, tolol, bangang!
apa yang kamu mahu lagi?
tidak cukupkah anugerah Tuhan untukmu?
rumah besar, chalet merata, harta melimpah.

apa lagi?
oh kamu mahu mengumpul dosa?
apa kamu mahu ke neraka?
tidak takut azab yang amat seksa?
mahu lihat Tuhan murka?
hey insaflah, nyawamu masih bersisa
sebelum Izrail datang menghirup nyawa.

harta dunia.
buat matamu lolong, itulah hakikatnya.

Wednesday, September 15, 2010

avowal

lovin' in my baby eyes by spare bibo on Deviantart

even when,
even the sky cracks
even the earth seism
even the meteors rain
even the stars fall
even the sun stop shines
even the sky is no more filled with twinkles...

i am still,
still here standing behind you, to give my supports.
still here walking behind you, to pick up the pieces.
still here sitting after you, to make you laugh.
still here clasping you, to give you protections.
still here running before you, to clear the path.

and I'm sorry
if i slit your red-blooded-ticker
if i ring the blue.
if i am a hellion in your day, rascal in your night.
if i am not good for you.


until my very last breath, i will keep all of these.
i PROMISE.

"i hope i can shine you with my aurora even i cant shine myself with my own."

desideratum

in the name of Allah i begin.

 this is mine&hers current DSLR with current lens :]
mine&hers DSLR currently use AF-S DX Nikkor18-55mm 1:3.G-5.6G VR
my desire of having new lenses are very high.
but it costs.
high.
* * *

AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm
f/4.5-5.6G IF-ED

ah, my eyes hurt just when i see this lens!
70-300mm
70-300 by endlessriver on Deviantart
*grrr


VR by konax on Deviantart
argh..
i need to collect and save my bucks more and more starting from now.
hope my savings will increase soon, ahaa! :D
yet, i still do not know when i can buy this stuff.
ah, mind-blowing, awesome!
i want this, i want this, i want this. ;]

aaaahh,  but when?(:

Sunday, September 12, 2010

D-day VS Open House

i didnt mean to kill it by homicidal hecate on Deviantart


dengan nama Allah aku mulai.

Alhamdulillah, segala puji hanyalah untukNya, yg memerintah apa yg dilangit dan yg dibumi. Dia itu yakni Allah, Tuhan sekelian alam.

Allahuakbar, Allahuakbar, Allahuakbar.
my first eid mubarak here just awesome.

* * *

Raining fireworks by couleur on Deviantart

[mlm raya]
semua housemates aku sibuk kemaskan rumah, tp ade jugak yg tido! HAKHAK :P
aku n abg aku beraksi di tempat yg tidak asing lagi bagi kami, iaitu dapur! HAHA
menu 1st day of raye just mknan biase je.
-nasi impit, kuah kacang&satay goreng-

[D-day]
ah! bukak mate je aku da nmpk matahari menyinari bumi anbiya' ni. alamakkk, baru je stgh jam terlepas subuh! why not, mlm tu kalut nk siapkn stuff ntuk raye, aku pn xtahu bile mase aku terlelap. duhh! bangun tido tu trus ke bilik air and then solat. lepas tu kitorang bersiap2 nk pegi solat raye kt Masjid Musa kat Hayyu As-Sabi' anjuran Persekutuan Melayu Repulik Arab Mesir, (PMRAM). Nasib baik tak terlepas bas, ape tak nye, aku jemput akhawat 2 org untuk wakil group diorang untuk solat raye kat Hayyu As-Sabi', yg lain semua pegi solat raye kat Asrama Rakyat Malaysia Abbasiyyah [ARMA]. haha mujur lah sempat kejar bas. ape taknye, berlari-lari anak je. nk lari laju2 kang tertinggal plak akhawat tu. HAHAHA at last we made into the bus with my housemates. kitorang bertolak same2, naik bas awam je.ahaha then selepas solat raye, kitorang bergambar lah dengan senior2. eh eh bukan kitorang tp housemates aku yg bergambar. mane taknye, aku ni photographer. HAHA. aku sempat bergambar dgn abang aku je. HUHUHU pilunya hati ini. xD
oh ya, mase aku duk snapping pictures kat dlm masjid tu [buat muke x malu mcm aku jd photog team editorial skolah dulu.HAHA], ade la 2 pasang mate [sebb die pakai spec.HUHU] yg memerhati kemudian menghampiri aku seraya memulakan bicara sambil bersalaman;
haha sape la yg snap pic neh. tu gmbar aku time kene 'tangkap' ntuk jd photog PMERAM
"Assalamualaikum ustaz. Selamat Hari Raye".
[panggilan ustaz tu biase je even aku ni budak medic.HAHA bangge jap!;P] then die berkata mcm ni :
"ustaz, join team photographer kitorang (PMRAM) bleh tak? kitorang sebenarnya kekurangan photographer n gadget. saye tgk ustaz ade DSLR. ye la, kamera mcm ni org yg minat je yg beli, kalo x mint x de la smpai beli DSLR kan?"
duhh, aku terkedu, terkejut, tersenyap sejejap.HAHA aku pn jawab;
"ustaz, ni bukn kamera saye. kwn saye punye, saye just pinjam dgn dia je...lagipun.."
ustaz tu pun segera potong line aku nk bercerita panjang;

"takpe, nnt kalo kitorang [PMERAM] ade buat prog pape ke, ustaz dtg la join team photography kitorang."
apeda!aku bingung sesaat. takkan nk tolak bodoh camtu je, nnt trase ati plak. aku tak bagi kata putus, tp aku bg phone number kt die.HAHA then aku blah je untuk bergambar.huahua xD

* * *
lepas tu aku pegi beraye kat rumah negeri [Kelate!], punye la ramai org! depan rumah negeri tu ade la 3,4 org minah arab yg ntah pape baling mercun kt kitorang! bongok tol.HAHA lepas tu aku mulakan keja aku! HAHA amik gmbar situ sini, buat muke x malu.HAHAHA tersempak la dengan senior2 aku then diorang mesti cakap mcm yg maksudnye lebih kurang mcm ni;
"aloh la qua, xpuah lagi ko jadi redaksi?"
"weh la lokk, redaksi maahad pah ko mesir nah, banggo aku!"
"oloh hokni sore gak xleh tinggal nah kamera tuh, dr mudo sapa tuo.hahaha"
aiya, apeda senior aku tu! :p kat rumah negeri tu aku tak ikut sgt program die, aku just bawa gadget ksygn aku [even bukn aku yg punye] ni ke sana ke mari.HAHA mcm lesen besar la plak kalo ade DSLR ni. org lain kene hambat masuk dlm dewan, tp aku tak. HAHAHA lepas tu aku dijamukan satay, aku share dgn org yg tidak dikenali je. mls ah nk bagi perut bodo ni kyg cepat2.HAHA

lepas tu aku pegi kat dewan kejap sebb ade persembahan nasyid oleh senior aku called abe juwe n 2 orang jejaka mane ntah HAHA.btw, masyaAllah, mantap wey!! lepas tu aku n juwe [aku pggil juwe je sebb dah terbiasa pggil mcm tu since kat bangku skolah lg even die tue 2,3 tahun dr aku HAHAHA] pegi rumah abg aku, nak rest. letih lah, dhla panas.
juwe [yg paling kiri]

otw pegi rumah abg aku, aku beli air susu 'segar' kat kedai runcit tu. tp apeda punye kureng btol tok arab ni, die jual yg daa expired punye! aku tak prasan la plak! bazir je 6 pound aku! HAHAHA. then aku tertido kat rumah abg aku smbil tggu solat jumaat.
dari masjid Musa ke RKB.

lepas solat jumaat, aku n abg pegi Cyber Cafe Azhar Net ntuk call family. HAHA punye la lame cakap, sampai panas tlinge aku. tp yg paling best, aku usik adik pmpuan aku smpai die nangis. HAHAHA

-the rest is history-


* * *
on the second day 
[OPEN HOUSE]

hari yg best.
that's the word!
thanks to all my housemates, my brother, seniors, and friends who were participating, came to eat, laugh & share.thanks lots!:]
the night before was very tiring. im almost exhausted because of preparing stuff n food for the open house. but Alhamdulillah, still, i made it. not by myself but helps from housemates n my brother.the menus were nasi impit, satay goreng, cocktail pudding, chocolate cakes, nasi bukhari, mulberry syrup and ribena.the wafts of nasi bukhari and satay were soooo great!HAHA
satay goreng.selfmade :]
 
acar timun.hehe
nasi bukhari!selfmade too. hehe

really thanks to ALL. the most unforgetable memories is being with the seniors. i thought they will come bout 10 people. i was shocked when there were almost 20 seniors who came to my house. what an euphoric day!:] shouts and laughs cause rowdiness as they just entered my house, i felt very lucky to have seniors who were always bring euphorias. plethoras of funny jokes they'd made.i laugh lots on this day, really exhilarating.but sorry to seniors also, my house is not too cavernous to be filled with you guys at one time. after they'd enjoyed their meals, Timbalan Yg Dipertua [TYDP] of Kelantan had asked me to arrange a simple "majlis taaruf" at the very moment.
it was a whim. HAHAHA i was the MC. (:
sharing is caring!
really funny to friends n seniors, they hav own bravuras to introduce themselves. we enjoyed it. then Abang Tope gave us some "wise words" tazkirah. He made lots of friends on this day.hehe my open house had been closed after isya'.

the last people who came were 3 people & representative of PMERAM. :] thanks ALL.

come here with joy
bring the light not the lame
together we enjoy
ukhuwwah fillah is the aim.
wslm wbt.

Wednesday, September 8, 2010

Eid Mubarak 1431H

Eid Mubarak by CoffeeBubble on Deviantart


in the name of Allah, i begin.

firstly n honestly.
i miss my hometown.
the memories of celebrating eid with families, buddies and everyone.

SERIUS, aku rindu nk makan satay yg abah buat, nasi dagang n ketupat palas umi, biskut raye n kek kak.yana!
kalau nk imbas waktu-waktu nak raya tu baik x payah cerita! banyak! :]
To umi, abah n my siblings, Selamat Hari Raya Aidilfitri, minta halal segala makan minum, kesalahan yg lampau, maaf sebab banyak susahkan korang semua, hari ini aku mampu berdiri dengan bantuan korang semua. Masih tidak ada daya upaya untuk berdiri dengan kaki sendiri.
Hanya Allah yg Maha Mengetahui, susah payah kita! 
Jazakallahu khairan kathiran & Happy Eid Mubarak taklupe kepade twin, zueaen!xD
 *rindu arwah abg aku, Mohd Azfar Wafri [al-fatihah]

* * *
Happy Eid by Morningdust on Deviantart


& kepade family k.jue&abe dee, k.ina&abe yee, abah mami&mami, che mahani&abah cik, poknik&moknik, pokmudo&mokmudo n ALL [sori kalo xsebut tapi qua tuju kepada semua],kepade anak-anak sepupu yg aku sayangi, sedare mare lain-lain, Selamat Hari Raya!:) Maaf Zahir&Batin. thanks for your supports!

* * *

Happy Eid by xReminiscencex on Deviantart

& kepada teman-teman seperjuangan, Atif, Asri, Farhan otai, Ibrahim Adham, Amir LC, Mat Lajim, Ipe Mansor, Cerah Shrek, Cerah Little Dust, Mat Min, Wemad, Faris Bob, Yahyo, Aiman Kicap, Najmuddin, Shatri, Karmani, Arieffaiz, Lokme, Shahid, Hamadah, Muaz, Fitri, Izzat Razali, Amir Amir & Amir Afif, Aziz Hakimi, Hakim Awang Nila, Fawwaz Aizat, Nik Nabil, Abe Long, Miyo Nuker, Asyraf Afifi, Abbas, Faris PK&isteri (HAHA), Syafiq YB, Ahmad Miizan, Amir Khaidir, n SEMUA lah! banyak! HAHA. to all of u, Selamat Hari Raya, maaf banyak-banyak lah ea? jangan lupakan aku plak!;P gudluck & all the best for you all :]

* * *

& kepade semua cikgu-cikgu yg pernah mengajar aku start dari kecik until now, cikgu Sk Ismail Petra, Sri Kiblah, Maahad Muhammadi Lelaki, Selamat Hari Raya, minta halal segala ilmu n maaf banyak-banyak.HEHE. Kepada Teacher Diyana&Mama Rosmaidah, i really miss you LOTS. & yg mengenali aku secara langsung@tidak langsung. Happy Eid Mubarak!:]


p/s: zueaen, mana duet raya? haks!


i love hits!^^V

blogger analytics